MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Byggstarterna av nyproduktionsprojekt steg med 1,0 procent mellan mars och april enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet steg med 1,4 procent medan övrigt byggande steg med 0,8 procent.

Byggstarterna ökar enligt indikator

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt steg med 1,0 procent mellan mars och april enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet steg med 1,4 procent medan övrigt byggande steg med 0,8 procent.

De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn stigit med 3,7 procent. Bostadsindikatorn har ökat med 10 procent medan Indikatorn för övrigt byggande stigit 1 procent.

-Byggstartsindikatorn steg även under april. Indikatorn har nu varit svagt uppåtgående i sex månader. Osäkerheten kring hur mycket det faktiskt byggs i vissa projekt, eller om de bara är byggstartade på pappret, kvarstår men läget ser definitivt lite ljusare ut nu än tidigare, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Stockholmsregionen förefaller vara den region där återhämtningen varit starkast.

-Bostadsindikatorn är nu tillbaka på de nivåer den låg på under början av våren 2023. Den ligger dock bara på lite drygt hälften av den genomsnittliga nivån för perioden 2015-2022. Så det är fortfarande mycket att återhämta och en fallande projekteringstakt talar för att det kommer att ta tid, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn signalerar en årstakt på omkring 21 000 byggstartade bostäder för 2023, att jämföra med den officiella statistiken som preliminärt visar 29 000. Indikatorn signalerar i dagsläget att årstakten under våren och sommaren kommer att öka till 24 000.

För övrigt fastighetsbyggande steg indikatorn med 0,8 procent under april, något högre än månaden dessförinnan. Efter en nedgång under vintern har indikatorn vänt uppåt de senaste två månaderna. Årstakten var 0,9 procent i april vilket är lägre än förra månaden.

Läs mer