MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Cemvision tar upp kampen!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Satsar på cement framställt av återvunnen kalk!

Cemvision vill återanvända industriellt avfall som innehåller kalk istället för att bryta jungfrulig kalk Dessutom vill de använda eldrivna ugnar. Redan nu ger Cemvisions material upphov till 20 procents lägre utsläpp än någon annan cement på marknaden, enligt bolaget. Planen är att ta fram ett cement som är både klimatneutralt och återvinningsbart på sikt, rapporterar Dagens Industri. 

-Den produkt vi gör i dag är dessutom mer effektiv än traditionell cement, så man kommer ner till 50 procents lägre utsläpp eftersom man kan använda mindre cement för samma jobb. Det är väldigt resurseffektivt, säger grundaren Marcus Olsson till Dagens Industri.

Nu har bolaget rest 25 miljoner kronor i en så kallad ”pre seed”-runda, som leds av Polar Structure och Backing Minds. Även Peabkoncernens bolag Swecem finns med bland investerarna. 

-Vi är väldigt nöjda och tacksamma för de vi nu fått med oss, där representeras både finans, logistik, marknad, applikation och fastighetsutveckling. Det är investerare som har ett genuint intresse för att investera i gröna lösningar, säger Marcus Olsson.

Hittills har Cemvision fokuserat på forskning och utveckling av nya produkter liksom att hitta lämpliga samarbetspartners. Med det färska kapitalet ska bolaget satsa på att få organisationen att växa, utveckla infrastruktur och bygga en marknad.

-I nästa steg kommer vi vilja ha hjälp att få ut produkten på marknaden så fort som möjligt, säger Marcus Olsson.

Läs mer