MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Djuren får egen bro!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Passagen ska skydda både djur och människa.

Nu har vilda djur snart en egen bro över E22, enligt SVT. Gjutningsarbetet är klart och till hösten väntas en säkrare passage som ska skydda både djur och människa.

Trafikverket har valt ut platsen med tanke på den höga olycksstatistiken på sträckan mellan Jämjö och Brömsebro på E22. Omkring 4 000 fordon passerar här varje dygn och därför byggs nu två så kallade faunapassager.

Genom att man studerat djuren med kamera, har man kunnat se att de lär sig hur man använder broarna. Exempelvis går älgar först längs stängslet för att söka en övergång. När de väl kommer till broöppningen och går över, kommer de även i fortsättningen att hitta tillbaka till övergången.

Under veckan har gjutningen av själva bron genomförts. Byggandet pågår just nu och planen är att djurbron kommer att kunna börja användas i oktober 2022.

Se mer av bygget och hur djurbron kommer se ut!


Läs mer