MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Catharina Elmsäter-Svärd vd på Byggföretagen.

Efter dödsolyckorna – byggbranschen begär möte med statsministern

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Byggnads och Byggföretagen har begärt möte med statsminister Ulf Kristersson efter de senaste veckornas tragiska dödsolyckor. Parterna vill diskutera politiska åtgärder för att bryta den negativa trenden och förhindra att fler förolyckas på svenska byggarbetsplatser.

Dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen är klart överrepresenterad i statistiken. I år har 17 personer omkommit i byggbranschen. Sedan 2013 har minst 113 personer mist livet på svenska byggarbetsplatser. Med anledning av detta har nu byggbranschens parter Byggnads och Byggföretagen begärt möte med statsminister Ulf Kristersson.

– Byggbranschens seriösa aktörer kan inte vända utvecklingen ensamma. Det behövs politiska initiativ. Parterna må ha olika ingångsvärden i diskussionen, men är helt överens om att byggbranschen måste vara attraktiv, sund och säker, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande säger:

– Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan. Politiken måste lyssna på parterna och agera för att förhindra att människor dör på våra arbetsplatser.

Läs mer