MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Sigtunas hamnplan i betong

Hamnplan i Sigtuna har byggts om av White

Hamnplan i Sigtuna har byggts om av White

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Fiskbensmönstrad markbeläggning vid Mälaren.

Betong är inte bara ett byggnadsmaterial utan kan också vara en viktig del i landskapsarkitekturen.  Om inte annat så framgår det av hamnplanen vid Mälarens strand i Sigtuna som har transformerats från en större grusplan för parkering till en ny mötesplats. På marken ligger en beläggning i natursten och betong – en öppen hårdgjord yta med ett fiskbensmönster som flätar ihop platsen.

Bakom förvandlingen står arkitektkontoret White som menar att skiftningarna i materialen ska framträda olika under året och göra så att golvet känns mer levande.

Läget vid vattnet i direkt anslutning till Strandpromenaden har också fått nya sittplatser, dagvattenplanteringar, ny belysning och konstnärlig utsmyckning. Syftet med ombyggnaden är att Hamnplan ska bli en plats att stanna upp på med sjön som en vacker fond.

Läs mer