MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Fastighetsbranschen grogrund för ekobrott!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Direkt från Almedalen.

Fastighetsbranschen är väldigt attraktiv för ekonomisk brottslighet. Det hävdar Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten under ett seminarium i Almedalen arrangerat av Fastighetsägarna.

– Det finns mycket brottslighet eftersom det rör sig om stora summor. Kan röra sig om penningtvätt, man köper fastigheter, undervärderar eller övervärderar, och så säljer man och tvättar pengar. Man köper bostadsrätter och betalar lån och får fram vita medel, säger Miia Vuolama.

Det här gör att priser trissas upp och kriminella grannar flyttar in. Det finns insiderkontakter bland mäklare och banktjänstemän. Man infiltrerar till och med styrelser och tömmer bostadsrättsföreningar på kapital.

-Kriminella behöver lokaler för sin verksamhet och kan använda sig av ideella föreningar som är svåra att kontrollera, säger Miia Vuolama.

Därför ska man som fastighetsägare agera före, det är svårt efteråt. Men vanlig registerkontroll räcker inte, man måste kolla djupare.

-Vi kommer komma med vägledning om uppköp och hur ett företag kan kontrolleras. Men det behövs även skarpare verktyg för att kunna säga upp en hyresgäst som döljer brottslighet. Regelverket behöver uppdateras, säger Miia Vuolama.

Läs mer