MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Sealand är världens minsta land

Furstendömet ryms på en betongplattform

Sealand är världens minsta land

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Sealand är världens minsta land och så litet att det får plats på en betongplattform i havet.

Plattformen som ligger sju mil utanför Storbritanniens östra kust utropades som suveränt furstendöme 1967.

Men den har en historia innan dess. Från första början användes betongplattformen nämligen för att försvara Storbritannien mot tyska bombplan under andra världskriget. Sedan föll den i glömska tills den upptäcktes 1960 av en man med namnet Paddy Roy Bates. Han ville använda plattformen för en piratradiostation, skriver Svenska Dagbladet, och lät inga ovälkomna gäster kliva ombord. Bland annat besköt han en underhållsarbetare med sitt hagelgevär, men slapp undan straff eftersom domstolen ansåg att plattformen låg utanför brittiskt territorium.

Kort därefter grundades Sealand och Paddy utnämnde sig själv till Prins Roy. Under åren har furstendömet fått utkämpa både en och två strider. Först och främst har det handlat om juridiska konflikter, men också om ett väpnat invasionsförsök. En dag stormades nämligen plattformen av en tysk advokat, Alexander Achenbach. Han tog Paddys son som gisslan, men kuppen misslyckades och prinsen fick både sitt rike och sin son tillbaka. Å andra sidan hävdade Achenbach ända fram till sin död att han var Sealands legitime ledare, och drev en exilregering från Tyskland.

Paddy Roy Bates behöll sin kungliga titel fram till sin död 2012. Idag styrs landet vidare av hans ättlingar, och som andra självständiga länder har Sealand en egen regering, konstitution och valuta. Den har också egna pass och frimärken. Men bara en invånare – plattformens vaktmästare.

Läs mer