MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
När Ikea i Kållered rivs sågas våningsplanen i from av håldäck ut i specifika storlekar och demonteras. De blir sen 70 nya hyreslägenheter.

Håldäck från Ikea blir nya bostäder

När Ikea i Kållered rivs sågas våningsplanen i from av håldäck ut i specifika storlekar och demonteras. De blir sen 70 nya hyreslägenheter.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

När gamla Ikea i Kållered rivs sågas våningsplanen ut i specifika storlekar och demonteras försiktigt. De gamla våningsplanen, håldäcken, kommer återbrukas och lägga grunden för cirka 70 nya hyreslägenheter i Kvarteret Återbruket i Selma stad i Göteborg. 

Målet för Kvarteret Återbruket är att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara av återbruk.

Framtiden Byggutveckling tar i samverkan med NCC nästa steg i ett storskaligt återbruk för Kvarteret Återbruket. För att uppnå ett riktigt storskaligt återbruk krävs att man tittar på de tunga konstruktionsdelarna som har störst klimatpåverkan. Något som hittills varit ovanligt i stor skala.

– De stora volymerna, drygt 3 000 kvadratmeter av håldäck, som vi tar ut från Ikea i Kållered fyller nästan hela vårt behov till Kvarteret Återbruket. Tidigare har det varit svårt att återbruka kostnadseffektivt men med nya metoder klarar vi av både det och att minska klimatavtrycket, säger Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling.

På uppdrag av NCC har Rise utfört en kvalitetssäkring av håldäcken. Genom ett antal borrkärnor från betongen testades bland annat betongens tryckhållfasthet, beständighet och dragprovning av armeringslinor.

– Alla håldäck visade hög kvalitet på betong och låg nedbrytning på grund av karbonatisering. De uppskattas att kunna användas minst dubbelt så lång tid som till idag, säger Jan Suchorzewski, betongforskare och enhetschef på Rise.

– För att lyckas ta storskaligt återbruk till nästa nivå som i detta projekt krävs det först och främst en beställare som vågar ta initiativ och beslut. Därefter entreprenörer med kompetens som tänker i innovativa och nya banor för att hitta effektiva lösningar. Tillsammans bygger vi upp ny kompetens inom återbruksområdet, säger Petra Ahlström, Affärschef på NCC Building Sverige.

Det gamla Ikeavaruhuset i Kållered invigdes 1972 och stängdes den 22 maj förra året. Det ersattes av ett nytt Ikea på tomten bredvid.

Läs mer