MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Höstbudgeten får noll effekt

Catharina Elmsäter-Svärd vd på Byggföretagen.

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

ROT-avdraget gör inget för bostadsbyggandet enligt Byggföretagen.

Catharina Elmsäter-Svärd Byggföretagen

Regeringens höstbudget kommer inte vända krisen i bostadsbyggandet, kommenterar Byggföretagen, som välkomnar ett höjt ROT-avdrag, men menar att det inte kommer har någon som helst effekt när det kommer till att bygga fler bostäder här och nu.

Enligt Byggföretagen är förmågan att finansiera nybyggnation av bostäder inte längre tillräcklig. Stigande räntor gör det både dyrare att bygga och svårare för bostadsköpare att låna.

– Om regeringen vill hålla uppe efterfrågan på nybyggnation av lägenheter och småhus behöver man först och främst slopa 2018 års skärpta amorteringskrav, säger vd-n Catharina Elmsäter-Svärd.

Vidare skriver Byggföretagen i sin kommentar till höstbudgeten att regeringens satsning på 300 miljoner kronor per år för att möta underhållsskulden på landets statliga vägar, och 100 miljoner extra för de enskilda vägarna, är välkommen. Men satsningar på samhällskritisk infrastruktur som väg, järnväg och VA-nät behöver på ett ännu tydligare sätt kopplas ihop med en långsiktig kompetensförsörjning.

– Vi såg att många som lämnade bygg- och anläggningsbranschen under 90-talskrisen aldrig kom tillbaka. Det är en lärdom vi behöver ha med oss under den här lågkonjunkturen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

I våras lyfte Byggföretagen fram behovet av en kriskommission och medverkade även i branschens krissamtal med regeringen i början av juni.

Vi upplever att regeringen har hörsammat oron över situationen som hela samhällsbyggnadssektorn befinner sig i, inte minst när det gäller bostadsbyggandet. Med det sagt behövs fler reformer än vad höstbudgeten innehåller, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Dystra byggprognoser!

Bostadsbyggandet minskar med 40 procent!

Läs mer