MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Ingen mossa med ny betongpanna!

David Bogerius

BMI Group i Stockholm har lanserat nyheten Aerlox som är en takpanna i lättbetong med låg vikt och minskad mosspåväxt.

– Pannan stoppar mossan på två sätt. Först är den så tät att fukten knappt kan gå in i materialet. Sen har varje panna en utskjutande droppkant nederst, som gör att vattnet inte kan sugas upp snett bakåt mellan pannorna. Det kallas kapillärkraft, förklarar Janne Holopainen, ägare till Briljant Tak & Bygg, och fortsätter:

– Samma fenomen inträffar när du häller snustorr sand på marken, och sandhögen efter några timmar har blivit fuktig inuti.

En annan viktig skillnad mot vanliga takpannor är att Aerloxpannan är mycket lättare. På en vanlig villa skiljer det ett ton vilket innebär mindre belastning på stomme och takstolar, mindre miljöbelastning i transporterna, och bättre ergonomi och arbetsmiljö för takläggarna.

Den nya betongpannan har utvecklats under flera år i ett testcenter i Heusenstamm i Tyskland. Där finns möjligheter att är simulera kraftiga stormar, ösregn, isande kyla och kraftiga belastningar.Janne Holopainen på Briljant Tak & Bygg och Alena Othman, nöjd kund och husägare i Älvsjö.

Läs mer