MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Två höghus har rivits i Kiruna

Kiruna rivs och flyttas för fullt

Två höghus har rivits i Kiruna

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Flytten av Kiruna går vidare. Nyligen revs två av stadens mest kända profilbyggnader – höghusen Snusdosan och Spottkoppen på tolv respektive tio våningar, som ritades i början av 1960-talet av Ralph Erskine.

I september förra året invigdes Kirunas nya stadskärna samtidigt som handeln flyttade från dåvarande centrum. Men innan LKAB kan utvidga sin underjordiska brytning av järnmalm, måste man riva byggnader och anlägga gruvstadsparker som buffertzoner mellan gruvområdet och staden.

Sedan 2016 är rivning en egen del av LTH Traktor. Företaget har bland annat rivit byggnader som Bolagshotellet och Kiruna stadshus. Det stora klocktornet monterades dock ner och sattes upp intill det nybyggda stadshuset.

Under hösten ställdes LTH Traktor inför en ny utmaning när kvarteret Ortdrivaren med höghusen Snusdosan och Spottkoppen skulle rivas. Då räckte inte företagets befintliga rivningsmaskiner riktigt till. Istället fick man investera i en ny maskin med en räckvidd på 36 meter.

– Vi behövde den för att kunna genomföra rivningen effektivt och säkert, säger Mats Helin, projektchef på LTH Traktor.

LTH Traktor har också tagit fram en egen datorstyrd konstruktion för dammbekämpning i samband med rivning som kan spruta upp till 2 000 liter vatten i minuten. De har även skapat utegym, crosscykelbana och grillplatser i de nya gruvstadsparkerna.

Och många utmaningar återstår. Omdaningen av Kiruna kommer att fortsätta en bit in på 2030-talet. Den kanske största utmaningen av alla är flytten av Kiruna kyrka sommaren 2025 som ska flyttas i ett stycke till en ny plats fem kilometer bort.

– Byggnaden är 40 gånger 40 meter i fyrkant och 35 meter hög. Ekipaget kommer att väga cirka 1 200 ton och blir den största och tyngsta flytten någonsin i Sverige. Själva flytten beräknas ta två dygn, avslutar Mats Helin.

Läs mer