MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Kork i grunden!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

70 procent går till vinkorkar resten till annat.

ETC Bygg har valt att använda kork som isoleringsmaterial i stället för cellplast i en av sina grunder när det bygger nytt i Växjö.

På etc.se berättar man att kork i princip är ogenomträngligt för vatten och gaser och isolerande vilket gör att det fungerar toppen som just isolering. Kork är dessutom mjukt, lätt och stötdämpande och väldigt slitstarkt. 

– En annan bra sak med kork är att produktionen knappt genererar något spill alls. Den finaste delen av korkekens bark blir till vinkorkar, cirka 70 procent, men all kork tas om hand och resterande 30 procent mals ner till ett granulat, det vill säga små smulor som sedan pressas ihop och kan användas till lite allt möjligt – golv, möbler, skosulor, grytunderlägg och som i vårt fall isolering, säger Fredrik Fagerberg, byggare och utvecklare på ETC Bygg.

Läs mer