MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Leonhard Schneider har blivit ny vd på Veidekke Prefab

Leonard Schneider är ny vd på Veidekke Prefab

Leonhard Schneider har blivit ny vd på Veidekke Prefab

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Vid årsskiftet tillträdde Leonard Schneider posten som vd för Veidekke Prefab. Betongvärlden ringde upp och ställde några frågor.

Hej Leonhard Schneider! Du har tidigare haft rollen som platschef på Veidekke Prefab. Vad var det som fick dig att ta steget till att bli vd?

– Jag har varit här på företaget sedan november 2022 för en lång överlämning. När jag anställdes som platschef var det med sikte på att bli vd första januari 2024, det var planerat på det sättet. Innan jag kom hit var jag regionchef på K-Prefab i Mellansverige och slutade där för att jag ville hitta ”en egen låda” att vara vd för. Jag var lite sugen på den utmaningen.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

– Det här bolaget har tidigare varit en intern leverantör inom Veidekke, vi har alltså haft en produktionsenhet men inte en utvecklad marknadsavdelning. Mitt uppdrag är att skapa en bredare marknad för vår tillverkning och bygga upp den organisation som krävs. Den ska inte längre ska vara beroende av Veidekke internt utan vi ska vara självständiga, det är den huvudutmaningen som jag kan se.

Vad tror du att du kan tillföra företaget som vd?

– Jag har jobbat dels med ekonomi, dels med organisationsutveckling och nära produktion, och är väldigt van vid den här branschen. Vi har redan också tagit ett utvecklingssteg där vi har gått från att endast leverera produkter till att även skapa entreprenader vilket jag har stor erfarenhet av. Såklart har jag också ett kontaktnät från min tid på K-Prefab.

Vilket är det första som du ska göra nu?

– Jag håller på att rekrytera en produktionschef med den kompetens som vi kommer behöva i framtiden. Det är ett viktigt och initialt steg.

Läs mer