MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Master Builders Solutions levererar till Fehmarn Bält-tunneln

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

En liten – men viktig – bricka i ett jätteprojekt.

Nyligen slöts avtalet som innebär att Master Builders Solutions ska leverera betongtillsatser till Femern Link Contractors och bygget av Fehmarn Bält-tunneln.

Den 18 kilometer långa sänktunneln under Fehmarn Bält omfattar både tåg- och motorvägsförbindelser som gör resor mellan Skandinavien och Tyskland betydligt snabbare. IBilresan genom tunneln kommer endast att ta 10 minuter, och tågresan från Köpenhamn till Hamburg förkortas till cirka tre timmar.

– Vi är enormt stolta över att bli utvalda som leverantör till det här enorma projektet för att bygga världens längsta sänktunnel. Projektet omfattar leverans av tillsatser till cirka tre miljoner kubikmeter betong, säger Finn Møller Sørensen, Segment Manager hos Master Builders Solutions Denmark

Fehmarn Bält-förbindelsen är det största infrastrukturprojektet i Danmarks historia, ett projekt som har funnit på bolagets radar i snart 15 år.

– Därför är det helt fantastiskt att vi nu har tagit hem det, som bland annat omfattar gjutning av 79 betongelement med en längd på 217 meter och en vikt på cirka 73 500 ton, säger Finn Møller Sørensen.

Betongtillsatserna utgör bara en liten del av varje kubikmeter betong men bidrar till att betongen lever upp till de otroligt stränga och specifika krav som ska säkerställa att förbindelsen får en livstid på minst 120 år. Därför har Master Builders Solutions betongexperter i nära samarbete med FLC:s team bland annat utvecklat en ny MasterEase-superplasticerare specifikt till Fehmarn Bält-projektet.

– Det har varit en otroligt spännande process som har krävt ett mycket nära samarbete med både våra egna europeiska kollegor och FLC:s danska och internationella betongexperter”, säger Jens Qvist, Technical Manager på Master Builders Solutions Denmark.

Master Builders Solutions har i många år levererat betongtillsatser till nästan alla stora danska infrastrukturprojekt – alltifrån Stora Bältbron till tunnelbanan i Köpenhamn. För närvarande levererar företaget även betongtillsatser till nya Storströmsbron.


Läs mer