MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Max fem procent!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Var femte som äger sitt boende klarar en ränta på upp till fem procent!

/Sifo-undersökning från mäklarföretaget Bjurfors. 

Endast var femte skulle få svårt att klara ekonomin om räntan låg på 5 procent. För färre än var tionde (8 %) går bristningsgränsen vid 3 procent. Det visar en Sifo-undersökning beställd av Bjurfors

– De flesta kommer med god marginal ha råd med kraftigt höjda boräntor, visar vår undersökning. Men nära var tionde bostadsägare kommer få det svårt om boräntorna bara skulle klättra upp mot tre procent och det är inte särskilt mycket ur ett historiskt perspektiv, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Bland de som har lägst marginaler finns främst personer i det äldre åldersspannet, 56-79 år. Var tionde i denna grupp klarar inte en ränta på mer än 3 procent. Samtidigt är det, av förklarliga skäl, flest i denna grupp som inte har några bolån överhuvudtaget.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 4-8 april 2022. Totalt intervjuades 1 449 personer i åldern 18-79 år i Sverige. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Läs mer