MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Mörkt läge enligt ministern!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Bostadsminister Johan Danielsson: Det kommer sannolikt byggas under 50 000 bostäder nästa år!

Byggsektorn är den enda delen av industrin som ser pessimistiskt på framtiden i Konjunkturinstitutets senaste rapport och Boverket räknar med att byggtakten faller med 30-40 procent nästa år jämfört med toppåret 2021, rapporterar DN. Man har även en intervju med bostadsminister Johan Danielsson som ser ”mörka moln” dra in över bostadsbyggandet i Sverige – prisökningar och räntehöjningar slår redan mot byggtakten.

– Vi är i en situation med mycket mörka moln som kommer att leda till en nedtrappning i bostadsbyggandet, säger han till DN.

Under fjolåret påbörjades byggande av 71 500 bostäder i Sverige. Enligt Boverkets senaste prognos faller det till runt 61 000 i år och sannolikt under 50 000 nästa år.

– Det är viktigt att upprätthålla den höga byggtakten över tid för att bygga bort bostadsbristen så det är klart att det är oroande och det är något vi följer nära från regeringens sida. Men hur brant den inbromsningen blir och hur långvarig den blir är extremt svårt att förutspå säger Johan Danielsson.

Han säger att läget vi har i dag där byggmaterialkostnader uppdateras varje vecka snarare än en gång per år är svår att hantera från regeringen.

– Jag skulle säga så här – det kommer definitivt att leda till att byggtakten mattas av. Men man ska komma ihåg att i fjol påbörjades 71 000 bostäder i Sverige och sedan 2018 minskar underskottet för första gången på länge.

En sak som Danielsson flera gånger återkommer till är det investeringsstöd som tidigare fanns, men som försvann när högeroppositionens budget vann gehör i riksdagen. Stödet har varit kontroversiellt – kritiker har menat att pengarna har gått till bostäder som ändå skulle ha byggts, något Danielsson inte håller med om.

– Mer än 20 procent av de hyresrätter som byggts de senaste åren har byggts med investeringsstöd. Majoriteten av dessa hade inte byggts utan investeringsstödet och framför allt har det gett lägre hyror. Det är fortfarande så att det är högre hyror i nyproduktionen än i det gamla beståndet, men du kan ändå med stödet bygga för en hyra som är 1 500 kronor lägre i månaden säger han.

Läs mer