MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Najaden – klimatsmart i Västerås

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Sveafastigheter har byggstartat Najaden i Västerås som består av ett femvåningshus och ett hus på 16 våningar. Vid byggnationen används en optimerad stomme av klimatförbättrad betong. På taket installeras solceller med energilagringslösningar för att generera el även när solen inte lyser. 

Sveafastigheter har sedan tidigare tre projekt i Västerås, varav ett är Neptun, Sveriges första stora plusenergihus. 

– Vi tar nu med oss kunskap från den forskningsstudie vi genomförde med plusenergihuset Neptun om hur vi kan minska vårt koldioxidutsläpp vid byggnation, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter. 

Najadens två hus kommer bindas samman av en grönskande gård. Under gården byggs ett gemensamt garage med plats för bland annat en lådcykelpool för Najadens boende. 

– Vi samarbetar tätt med totalentreprenören för att hitta de senaste innovationerna och testa nya lösningar. Najaden är vårt första projekt där vi har energilagringslösningar till våra solceller på taket, säger Suzan Amin, projektchef för Najaden, Sveafastigheter. 

Najaden byggs med klimatförbättrad betong och projektet beräknas minska koldioxidutsläppet med 20 procent i jämförelse om traditionell svensk betong hade använts. Dessutom används en optimerad stomme, vilket kapar koldioxidutsläppet ytterligare. 

Läs mer om studien från Neptun här: Halverade utsläpp med klimatsmart betongbyggande redan med dagens teknik | Sveafastigheter

Fakta Najaden 

Upplåtelseform: 69 hyresrätter och 29 ägarlägenheter 
Byggherre: Sveafastigheter
Arkitekt: Kirsh+ Dereka 
Totalentreprenad: H2 Entreprenad 
Byggtid: Mars 2022-december 2023
Betongleverantör: Inte bestämt.

Läs mer