Sveafastigheter har byggstartat Najaden i Västerås som består av ett femvåningshus och ett hus på 16 våningar. Vid byggnationen används en optimerad stomme av klimatförbättrad betong. På taket installeras solceller med energilagringslösningar för att generera el även när solen inte lyser.
Sveafastigheter har sedan tidigare tre projekt i Västerås, varav ett är Neptun, Sveriges första stora plusenergihus.
– Vi tar nu med oss kunskap från den forskningsstudie vi genomförde med plusenergihuset Neptun om hur vi kan minska vårt koldioxidutsläpp vid byggnation, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.
Najadens två hus kommer bindas samman av en grönskande gård. Under gården byggs ett gemensamt garage med plats för bland annat en lådcykelpool för Najadens boende.
– Vi samarbetar tätt med totalentreprenören för att hitta de senaste innovationerna och testa nya lösningar. Najaden är vårt första projekt där vi har energilagringslösningar till våra solceller på taket, säger Suzan Amin, projektchef för Najaden, Sveafastigheter.
Najaden byggs med klimatförbättrad betong och projektet beräknas minska koldioxidutsläppet med 20 procent i jämförelse om traditionell svensk betong hade använts. Dessutom används en optimerad stomme, vilket kapar koldioxidutsläppet ytterligare.
Läs mer om studien från Neptun här: Halverade utsläpp med klimatsmart betongbyggande redan med dagens teknik | Sveafastigheter
Upplåtelseform: 69 hyresrätter och 29 ägarlägenheter
Byggherre: Sveafastigheter
Arkitekt: Kirsh+ Dereka
Totalentreprenad: H2 Entreprenad
Byggtid: Mars 2022-december 2023
Betongleverantör: Inte bestämt.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.