MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
NCC bygger CCS-anläggning i Danmark

NCC bygger anläggning för CCS

NCC bygger CCS-anläggning i Danmark

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

NCC ska bygga en anläggning för avskiljning och lagring av koldioxid, CCS, i Danmark. Avtalet är tecknat med energibolaget Ørsted.

Bakgrunden till avtalet är att Ørsted – Danmarks största energibolag – har fått i uppdrag av den danska energimyndigheten att uppföra två anläggningar som kan avskilja och lagra koldioxid, så kallad CCS. Avtalet innebär att NCC ska bygga fundament, byggnader och rörbroar till anläggningen vid Asnæsværket i Kalundborg.

Anläggningen förväntas kunna avskilja 280 000 ton biogen koldioxid årligen.

– Vi är stolta över att bidra till Ørsteds och Danmarks ambitioner med att avskilja och lagra koldioxid. Vi är i full gång med att förbereda arbetet och att dela kunskap om hur vi planerar, bygger och leder byggprojekt som kan lösa några av våra mest komplexa samhällsproblem, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Projektet markerar det första steget mot etableringen av en storskalig koldioxidinfrastruktur i Danmark.

– Vi ser fram emot att starta arbetet med NCC. Det behövs många olika initiativ för att bromsa klimatförändringarna, och med vårt projekt kommer vi att bidra väsentligt till att förverkliga de politiskt överenskomna danska klimatmålen för 2025 och 2030, säger Ole Thomsen, senior vice president och chef för Ørsteds kraftverksverksamhet.

Arbetet inleds i början av 2024 och förväntas vara färdigställt i slutet av 2025. Uppdraget uppgår till cirka 300 MSEK.

Läs mer