MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
NCC bygger väg och tunnel i Norge

NCC bygger väg och tunnel i Norge

NCC bygger väg och tunnel i Norge

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

NCC ska bygga en ny väg och tunnel mellan Breivika och Lerstad i Ålesunds kommun i Norge. Uppdraget kommer från Statens vegvesen, Norges vägmyndighet. Kontraktet har ett ordervärde på cirka 1,5 miljarder SEK.

– Detta är ett mycket viktigt projekt för både Statens vegvesen och Bypakke Ålesund. Den nya vägen kommer säkra ett effektivt och framtidsorienterat trafikflöde in mot Ålesunds centrum, säger Kjell Inge Davik, utbyggnadsdirektör Statens vegvesen.

NCC ska bygga väg E136, en 3,3 km lång väg i fyra filer som till större delen ska gå genom en tunnel, vilken också ingår i uppdraget. Vägen är den största delen i det större infrastrukturpaketet “Bypakke Ålesund”, som är ett initiativ för att minska biltrafiken i Ålesund. Förutom att avlasta den befintliga vägen och göra plats för mer kollektivtrafik kommer den nya vägen förkorta restiden och öka såväl tillgängligheten som trafiksäkerheten.

NCC har stor erfarenhet av att bygga vägar och tunnlar. Bland annat bygger NCC delar av Stockholms nya tunnelbanelinje och har under de senaste åren byggt två vägtunnlar och en rondell under havsbotten på Färöarna, där den sista, Sandoy-tunneln, lämnades över i december 2023.

Byggstart är planerad till våren 2024 och projektet beräknas vara färdigt under 2027.

Läs mer