MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Ny webb om klimatprojekt

Heidelberg Materials anläggning för koldioxidinfångning

Heidelberg Materials anläggning för koldioxidinfångning

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Heidelberg Materials visar sitt klimatomställningsprojekt.

Ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt pågår just nu i Slite på Gotland. Det är Heidelberg Materiels satsning på att ställa om cementtillverkningen till noll nettoutsläpp av koldioxid till 2030. På en ny webbplats som heter SliteCCS.se vill de informera om projektet och hur det framskrider.

Förutom målet noll utsläpp kommer cementtillverkningen utgöra en kolsänka vilket innebär att utsläppen hamnar på minus. I satsningen ingår en fullskalig anläggning för infångning av koldioxid (CCS) vid den befintliga cementfabriken i Slite. Planen är att anläggningen ska kunna fånga in upp till 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid årligen, vilket motsvarar fyra procent av Sveriges fossila koldioxidutsläpp idag.

– Den satsning på koldioxidinfångning vi gör i Slite på Gotland spelar en avgörande roll för att nå våra gemensamma klimatmål och säkra konkurrenskraften i Sverige. Därför är detta projekt så viktigt. Förankring och god samverkan med politiker, beslutsfattare och inte minst lokalbefolkningen på Gotland är en grundförutsättning för att vi ska lyckas, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.

Förutom att följa projektet på den nya webbplatsen kan den som är intresserad läsa om vad koldioxidinfångning innebär, varför cementindustrin måste ställa om och vad som krävs för att komma i mål.

Ny bok: Allt om CCS!

Läs mer