MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Nyhet: Hampakalk!

Betongvärlden
Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Hus av hampakalk byggs i Lerkil.

I Lerkil söder om Göteborg byggs ett hus i hampakalk av byggaren Koljern Nordic, skriver tidningen Järn- Bygg- och Färgfackhandlare.

Hampakalk är ett uråldrigt byggmaterial som kombinerar delar av stammen hos hampaplantan med en kalkmix. Resultatet är en monolitiskt gjuten konstruktion med en rad eftertraktade egenskaper; värmetrögt, fuktbuffrande, diffussionsöppet och isolerande. Som organiskt material är det dessutom koldioxidbindande, brandsäkert, fritt från gifter och säkert mot röta, egenskaper som efterfrågas i ett klimatsmart och hälsosamt hem.

Grund och källare under mark är byggt i Koljern-teknik, en byggmetod som kan ersätta isolerad betong med ett cirkulärt byggsystem bestående av foamglas. Under mark är miljön svår, varför organiska material som trä inte lämpar sig särskilt väl. Traditionellt finner man betong och cellplast i grund och källarväggar. Att istället bygga med självbärande Koljern-element ger en beständig och fuktsäker lösning som dessutom går att återvinna.

Fakta Hampakalk
Hampakalk är en gjuten mix av hampaväxtens stam (skävor) och en speciell kalkblandning. Hampaväxten reagerar bra med kalken och bildar en stabil produkt.

Väggen är diffusionsöppen och kan hantera och buffra stora variationer i temperatur och fukt, vilket ger ett stabilt inomhusklimat.

Väggen härdar under lång tid och fossiliseras slutligen och blir stenhård.

Hampakalk är mycket brandtåligt och står emot röta/påväxt.

Hampaväxten odlas ändamålsenligt och binder mer koldioxid per tidsenhet än samma areal skog.

Läs mer