MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Peab kaxigt positiva

Peab ger dyster prognos -varslar 250

Peab kaxigt positiva

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Peab meddelade efter börsens stängning på torsdagen att det fjärde kvartalet 2023 belastas av kostnader för över en halv miljard kronor. Vd Jesper Göransson tror inte på en vändning för bostadsbyggandet under året.

Kostnaderna på 525 miljoner kronor rör reserveringar, nedskrivningar och omstruktureringar – cirka 250 personer väntas få lämna sina jobb.

– Vi är i ett läge där det har gått ganska många kvartal med låg aktivitet på bostadsmarknaden och de bedömningar som finns för 2024 talar för att det inte studsar tillbaka under detta år, säger vd Jesper Göransson till Dagens Industri, och han villl inte ge någon prognos om när han tror att marknaden vänder.

– Det är svårt att säga, men det vi vet är att det finns ett stort underliggande behov av bostäder. Det som krävs är att räntorna planar ut och börjar komma ned. Det krävs också att bostäder som är, eller är på väg att bli, färdigproducerade når slutkunder. Så länge det finns många färdiga bostäder till salu är det i princip omöjligt att sätta igång och förhandssälja nya projekt.

Läs mer