Med hjälp av applikationen Min Betong® kan Thomas Betongs kunder sedan tidigare följa betongleveranser och ta del av data för betongens specifika hållfasthetsutveckling i realtid. De kan också få prognoser för framtida hållfasthetsutveckling baserade på bland annat historiska mät- och väderdata.
Nu erbjuder bolaget även direkt kommunikation med samarbetspartners genom Thomas Digital Collaboration Platform. Det innebär att processer kan kopplas samman och automatiseras för ett effektivare logistikflöde, förbättrad spårbarhet och med detaljerad miljöinformation för ett minskat klimatavtryck.
– Samarbetet inom branschen är en avgörande framgångsfaktor och genom denna satsning vill vi driva digitaliseringen framåt. Syftet med plattformen är att möjliggöra optimering av resurser och arbetssätt, och att fungera som ett stöd för branschens ökade krav på redovisning av koldioxidavtryck, säger Anna Eliason, affärsutvecklingschef på Thomas Concrete Group.
Plattformen är byggd på moderna molntjänster för att möjliggöra ett optimerat informations- och leveransflöde både externt och internt.
– Ökad digitalisering och transparens i mätbara data är nyckeln för en effektiviserad arbetsprocess, rapportering och minskat klimatavtryck, alltså för ett hållbart samhällsbyggande, avslutar Lennart Björnström, COO, Thomas Concrete Group.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.