MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Rasrisk i brittiska skolor

Rishi Sunak om rasrisken i brittiska skolor

Rishi Sunak om rasrisken i brittiska skolor

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Hundratals skolor i lättbetong måste stänga.

Foto: Leon Neal/Getty Images

De senaste dagarna har nyheterna duggat tätt i Storbritannien om elever som inte kan gå till skolan lagom till terminsstart. Skandalen handlar om drygt 150 skolbyggnader som riskerar att rasa då de är byggda med lättbetongen RAAC (Reinforced autoclaved aerated concrete). Materialet användes flitigt i Storbritannien från 1950-talet till mitten av 1990-talet, främst i platta tak, men också i golv och väggar.

Redan 1996 larmade ett tidigare statligt forskningslaboratorium om att tak av lättbetongen, tillverkade före 1980, visade sig ha överdriven sprickbildning och korrosion. Men inte förrän 2018 då ett betongblock föll ner från taket på en skola i började regeringen se över skolor med RAAC, rapporterar BBC. Inspektionerna som slutfördes 2019 konstaterade att 300–400 skolor skulle behöva byggas om varje år på grund av sönderfallande betong. Två år senare meddelade regeringen att man skulle låta bygga om 500 skolor under det kommande decenniet, alltså inte fler än 50 per år.

I ett uttalande som sändes på BBC för ett par dagar sedan försökte Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak tona ner problemet genom att hävda att 95 procent av skolorna inte riskerar att rasa.

Men lika fullt är det mängder av skolbarn och lärare som nu får flytta till temporära lokaler eller undervisas på distans under en period, skriver Göteborgs-Posten. Enligt samma tidning har också det brittiska regeringskansliet bekräftat att man hittat RAAC i 34 andra offentliga byggnader. Minst 24 av dem är sjukhuslokaler som har RAAC i hela eller stora delar av sin konstruktion.  

Läs mer