MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Betongvärlden

Reformer som kan öka bostadsbyggandet

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Lättade amorteringskrav, friare hyressättning och ändrade presumtionsregler. Det är de tre reformer som skulle ge mest positiv effekt på kort sikt för bostadsbyggandet, menar Byggföretagen.

Byggföretagen har låtit analysföretaget Evidens undersöka vilka regelverk som håller tillbaka bostadsbyggandet. Detta för att hjälpa politiken prioritera vilka reformer som skulle göra störst nytta för nyproduktionen av bostäder som har fallit kraftigt.

De reformer som skulle ge mest effekt på kort sikt är enligt Evidens lättade amorteringskrav, friare hyressättning i nyproduktion och ändrade presumtionsregler.

 

– Det här är åtgärder som varken driver inflation eller innebär stora kostnader för statskassan. De går dessutom att genomföra snabbt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

 

Analysen visar att efterfrågan på bostadsrätter skulle öka med 30 procent redan 2024 med en procent lägre amorteringskrav. Efterfrågan skulle mer än fördubblas fram till 2026 och uppgå till 25 000 bostadsrätter. Det kan jämföras med att det totala bostadsbyggandet av både bostadsrätter, hyresrätter och småhus bedöms understiga 25 000 bostäder 2024 om inget görs. För hyresrättsbyggandet skulle fri hyressättning i nyproduktion och ändrade presumtionsregler öka investeringsviljan.

 

– Kommunerna måste dock inse att markpriserna behöver komma ner till rätt nivåer för att möta en ny verklighet. Rapporten visar att marknadsmässiga priser i många kommuner nu är negativa, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

De områden som har analyserats är:

  • Liberalisering av amorteringskrav
  • Förändrade regler för presumtionshyressättning
  • Fri hyressättning i nyproduktionen
  • Förändring av ränteavdragsbegränsningarna för företag
  • Kortare ledtider i planprocessen
  • Bättre lånemöjligheter för äldre och startlån för förstagångsköpare
  • Kommuners följsamhet mot fallande byggrättsvärden och därmed ändrade markpriser

Läs mer