MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Rena trissvinsten för Byggelement!

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

Byggelement har skrivit under tre kontrakt med Veidekke och blir materialleverantör när nya flerbostadshus uppförs i Uppsala och Knivsta. Samtliga betongelement består av ECO-Prefab för ett minskat klimatavtryck.

Avtalen innebär bland annat att Byggelement levererar materialet vid byggandet av Uppsalas nya landmärke, Skiffertornet, som blir tolv våningar högt och rymmer 80 lägenheter. Bostadshusen i Knivsta blir mellan fem och sju våningar höga och rymmer nästan 250 lägenheter. 

– Sammantaget så är de tre kontrakten en stor affär, säger Emma Ljungström, projektledare på Byggelement.

Byggelement levererar drygt 13 500 kvadratmeter skalvägg, 25 500 kvadratmeter plattbärlag och 460 kvadratmeter håldäck. Till detta kommer också balkonger, pelare och balkar. 

– När vi tillverkar ECO-Prefab ersätter vi en del av cementen med ett miljövänligare bindemedel. Dessutom använder vi grön el i fabrikerna och transporterar betongelementen på tåg i så stor utsträckning som möjligt, säger Emma Ljungström.

Veidekke och Byggelement har samarbetat sedan 2018.

– Vi har arbetat tillsammans för att skapa bättre produkter, effektivare stomresningar och finare slutresultat. Samarbetet kännetecknas av en ömsesidig vilja att utveckla och förbättra allt från projekteringsprocessen till produkten och montaget, säger Joakim Sköld, projekteringsledare på Veidekke.

Läs mer