MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Så lockar Nackademin kvinnor

Så lockar Nackademin kvinnor till byggbranschen

Så lockar Nackademin kvinnor till byggbranschen

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Slopar krav på förhandskunskaper.

I linje med Regeringens mål att minst 25 procent av de som nyanställs i bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030 har Nackademin tagit fram nya åtgärder för en mer jämställd byggbransch. Genom att ta bort förkunskapskrav och samtidigt öka antalet distansutbildningar hoppas man nå fler kvinnliga sökanden till samhällsbyggnad.

I samband med årets anbudsansökan till MYH ( Myndigheten för Yrkeshögskola ) har Nackademin valt att ta bort förkunskapskravet ”Bygg och anläggning 1” som finns på flera utbildningar inom samhällsbyggnad och istället har man bakat in nödvändiga kunskaper i utbildningen.

– Genom att ta bort förkunskapskravet Bygg och anläggning 1, som vi ser att många kvinnor inte har med sig från gymnasiet, möjliggör vi för fler kvinnor att söka till våra utbildningar säger Lars Svärdling Marknadschef på Nackademin

Nackademin kan hittills i 2023 års ansökningsstatistik se att kvinnor i en högre grad söker distansutbildningar. Till exempel har distansutbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande över 50 procent kvinnliga sökanden. Utbildningen VA-projektör på distans har dubbelt så hög andel kvinnor som sökt om man jämför med den platsbundna utbildningen. Nackademin har i år därför ansökt om sex fler utbildningar på distans till MYH jämfört med förra året.

– Under höstterminen 2022 fylldes 33 procent av totalt 350 beviljade studerandeplatser inom samhällsbyggnad och byggteknik av kvinnor. I år tror och hoppas vi på ett ännu bättre resultat, säger Lars Svärdling

Mer om årets anbud till MYH
I årets anbud till Myndigheten för Yrkeshögskola är 625 företag inom samhällsbyggnad och IT med och stöttar Nackademins alla utbildnings- och kursstarter genom att garantera framtida arbetstillfällen. Nackademin har ansökt om totalt 25 utbildningar inom samhällsbyggnad, IT, design och kommunikation där det finns uttalad kompetensbrist.

2 000 sökande till kvinnosatsning

Läs mer