MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

SaltX i industriell fas

Efter förra veckans invigning av SaltX Technologys test- och researchcenter för elektrisk kalcinering, påbörjas nu de första materialtesterna i industriell skala.

Efter förra veckans invigning av SaltX Technologys test- och researchcenter för elektrisk kalcinering, påbörjas nu de första materialtesterna i industriell skala.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Testcentret i Hofors är igång

Efter förra veckans invigning av SaltX Technologys test- och researchcenter för elektrisk kalcinering, påbörjas nu de första materialtesterna i industriell skala. Syftet med testerna är att optimera processen, säkerställa kvaliteten på slutprodukten samt validera uppskalning av tekniken.

På mindre än två år har SaltX gått från laboratorietester, till pilotanläggning, vidare till storskalig testverksamhet av sin elektrifierings- och koldioxidavskiljningsteknik för tillverkning av bland annat kalk och cement fritt från CO2-utsläpp. Vid invigningen överlämnades anläggningen till driftsorganisationen.

-Vid invigningen fick vi ett mycket positivt mottagande från de gäster som var på plats från industrin. Att vi redan nu, en vecka senare, kan meddela att vi påbörjar storskaliga materialtester, gör mig både stolt och hoppfull, säger Lars Croon, CTO på SaltX.

Parallellt med materialtesterna, pågår även ett viktigt arbete med att skala upp tekniken till den första elektrifierade kalkanläggningen som SaltX uppför tillsammans med SMA Mineral. Anläggningen planeras stå klar under 2025, Lina Jorheden, COO på SaltX:

-Vårt primära fokus nu är att kunna genomföra de planerade testerna åt SMA Mineral, därefter kommer vi gå vidare med att testa andra typer av material och öppna upp för fler potentiella kunder att nyttja testanläggningen, säger Lars Croon.
 
SaltX planerar att offentliggöra resultaten av den första testperioden under första kvartalet 2024.

Läs mer