MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Northscan, ett svenskt teknikkonsultföretag, har fått ensamrätt till att använda en ny patenterad betongskanner

Skanner hittar rost under ytan

Northscan, ett svenskt teknikkonsultföretag, har fått ensamrätt till att använda en ny patenterad betongskanner

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Northscan, ett svenskt teknikkonsultföretag, har fått ensamrätt till att använda en ny patenterad betongskanner på den svenska och danska marknaden, skriver Byggindustrin. Det är en kanadensisk metod som man nu är först i Europa med att testa.

Skannern kan upptäcka rost på armeringsjärn som ligger dolda i betongen, samt bedöma hur omfattande skadorna är. Annars är det vanliga förfarandet att bila bort betong och göra en visuell bedömning.

Det kanadensiska företaget heter Inspec Terra och verktyget som används har fått namnet Icamm. Först ritas armeringsjärnens placering ut med hjälp av markradar och sen förs skannern över markeringarna och mätdatan skickas på analys. Helt enkelt dokumenterar man armeringsjärnens magnetiska egenskaper, som förändras när de rostar. Att få rapporten tar någon dag.

Läs mer