MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Sprutbetong testas på labb

Heidelberg erbjuder böjdragprovning

Heidelberg erbjuder böjdragprovning

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Heidelberg Materials har börjat med böjdragsprovning.

De stora infrastrukturprojekten runt om i Sverige ökar efterfrågan på sprutbetong. Sedan en tid tillbaka är Heidelberg Materials Betong Sverige ackrediterade att utföra böjdragprovning av stålfiberarmerad sprutbetong. Enligt företaget är detta en alltmer efterfrågad tjänst.

– Det har varit en dröm som jag haft att få arbeta med detta, säger Mari Karlsson, produktkvalitetchef på företaget.

Stålfiberarmerad sprutbetong är en färdigblandad och förstärkt betong som främst används vid tunnelbyggen. Den är avsedd för våtsprutning som ger en extra seg betong med hög hållfasthet. Det är dessa egenskaper som prövas med böjdragprovning.

Men hur går det hela till? Jo, första steget är att kunderna sprutar in stålfiberarmerad sprutbetong i en rektangulär låda där den får härda. Sedan skickas lådan till Heidelberg Materials laboratorium i Linköping där ett antal balkar sågas ut från sprutbetongblocket. Balkarna placeras på rullager och utsätts för tryck vid två punkter. Därefter mäter man lastkapaciteten och betongens förmåga att bära last efter uppsprickning (så kallad residualhållfasthet). Resultaten skickas till kunden.

Testerna utförs löpande under byggnation i enlighet med aktuella krav och specifikationer, förklarar Mari Karlsson.

– Genom att det är kunderna som har sprutat in betongen i lådorna blir provningen både ett test av själva sprutbetongen i sig, samt i viss mån av riggen som sprutar betongen. Produkt och utförande testas alltså samtidigt, avslutar hon.

33 timmar sprutbetong!

Heidelberg vill se agerande för elförsörjningen

Heidelberg Materials samarbetar med Volvo

Heidelberg Materials och Metsä Wood i samarbete

Läs mer