MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Starka inviger i Arboga!

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

1 600 kvadratmeter nytt och 92 år i branschen!

Starka invigde sin nya utbyggnad på fabriken i Arboga i fredags då 5 000 kvadratmeter fick ytterligare 1 600 kvadratmeter. Många ur ägarfamiljen minglade med de anställda och gäster. Fabriken i Kristianstad hade stängt för dagen och personalen anlände med buss för att se Arbogafabriken och få fira Starkas 90 årsjubileum med sina kollegor från Arboga senare på kvällen. Egentligen fyllde Starka 90 år redan 2020, mitt under pandemin, men vem bryr sig en sån här dag?

Kommunstyrelsens ordförande i Arboga, Jonna Lindman (M), fick äran att klippa bandet tillsammans med koncernchef Lena Holst och vd Peter Weidemanis. Inspirationstalare var Amanda Borneke, Sweco, som berättade att en tredjedel av allt avfall i världen, 800 miljoner ton, kommer från rivning. Återvinning är framtiden och som exempel nämnde hon Blique by Nobis, Stockholm, ett hotell som vuxit fram ur en gammal fabriksbyggnad och där Sweco sparade 86 miljoner kronor genom att återanvända istället för att riva.

Rundvandringen var smart arrangerad med personal vid varje utpost som kunde berätta exakt vad som hände i de olika delarna i fabriken. En luftkuddetruck imponerade, den klarade hela 60 ton, som gjorde arbetet säkrare och smidigare.

En ny spännbädd från Lcon som endast behövde en spänning av den förspända armeringen, då bordet i bortre änden spände på sitt håll.

Oscar Lundqvist, samordnare på Starka.

-Det spar tid och du får exakt samma spänning från två håll, säger Oscar Lundqvist, samordnare på Starka.  

Lcons Dominoform var inte riktigt klar, så den hoppar vi över, och går istället till ”Brödrosten”.

Oscar Lithén och Dennis Malm, utkörare på Starka.

Brödrosten är tillverkad av Dendro Lift och i stationen kan två betongelement som är upp till tolv meter långa, fyra meter höga och 20 ton tunga simultant efterbehandlas inför leverans. Arbetet kan alltid ske i bekväm arbetshöjd på ett säkert sätt. Sånt gillar jag.

-Vi jobbar uppåt, man kan vara en på våningen över också. När man är klar lyfts elementet upp och du står säkert hela tiden. Vi har plats för tre element mindre element, säger Oscar Lithén, utkörare på Starka.

-Det tar lite längre tid, kanske tio minuter, och det var en del svordomar i början. Men nu har man vant sig, säger Dennis Malm, utkörare på Starka.

Dags för bandklippning. Jonna Lindman, tar tag i den slöaste saxen på fabriken och krokar i med Lena Holst och Peter Weidemanis. Tre händer i en liten sax. Men till sist, efter tio försök, faller bandet. Dada! Invigt!

Läs mer