MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Stor betongleverans ska skydda Elblag

Flodbank i Elblag Polen

Flodbank i Elblag Polen

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Thomas Beton förstärker flodbank i Polen.

55 000 kubikmeter betong! Så mycket har Thomas Beton i Polen, som ingår i svenskägda Thomas Concrete Group, levererat för att förstärka flodbanken i Elblag.  Staden ligger i norra Polen och projektet, som beräknas vara klart i slutet av året, ska säkerställa ett långsiktigt skydd mot översvämningar.

Projektet påbörjades i januari 2021 och den första betongleveransen gjordes av Thomas Beton i augusti samma år. En majoritet av betongen, 50 000 kubikmeter, är hydroteknisk vilket betyder att den står effektivt emot vatten.

– Trots utmaningen att pumpa hydromixen i en pipeline som flöt på floden lyckades vi framgångsrikt leverera flera varianter av hydroteknisk betong och säkerställa kontinuerlig leverans till projektet, säger Krzysztof Płotkowski, Regional Technologist, Thomas Beton, Polen.

Projektet kommer att vara klart vid slutet av detta år. Flodbanken ska fungera som ett försvar mot naturliga krafter och skydda staden och dess invånare från översvämningar under många år framöver.

70 000 m3 betong!

Läs mer