MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Stor order till Byggelement

Byggelement tar hem stor order

Byggelement tar hem stororder från NCC

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Levererar skalväggar och plattbärlag till NCC.

Byggelement har tagit hem en order med höga miljökrav i ett av NCC:s bostadsprojekt i Solna, Femöringen i Järva Krog.

– Det här är en av de enskilt största affärerna i år, säger Karl Liljendahl, projektledare på Byggelement. Det är glädjande att vi kan vara med och fortsätta bygga bostäder i den konjunktur som råder nu.

Totalt handlar det om 213 nya hyresrätter som NCC ska bygga på uppdrag av Aros Bostad.  Femöringen blir granne med NCC:s huvudkontor och projektet består av två huskroppar med sammanhängande garage. Lägenheterna byggs i alla storlekar från ettor till bostäder om fem rum och kök. Här finns också kontorsprojektet Nova som även det uppförs och utvecklas av NCC.

Byggelements leveranser omfattar 12 000 kvadratmeter skalväggar i ECO 50 och 15 600 kvadratmeter plattbärlag i ECO 30. Dessutom ingår stora volymer balkonger, pelare och balk.

Klimatkalkylen för projektet Femöringen visar att användningen av ECO-Prefab – jämfört med traditionell betongblandning – reducerar utsläppen av koldioxid med drygt 30 procent.

– Det känns väldigt bra. Vårt största fokus ligger på att fortsätta utveckla material som hjälper kunderna att nå sina klimatmål, säger projektledaren Karl Liljendahl.

En logistisk utmaning under arbetets gång är att bostadsområdet innebär en del trånga passager. Planen är att kunna ställa av väggflak och plattbärlag enligt ett system som underlättar montaget.

–NCC söker alltid efter lösningar som minskar vår klimatpåverkan, och med prefab-elementen från Byggelement kan vi sänka koldioxidutsläppen från just skalväggs- och plattbärlagselementen, säger Olle Dahlberg Eriksson, projektinköpare på NCC.

Klimatförbättrat i alla projekt!

Rena trissvinsten för Byggelement!

Läs mer