MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Thomas Concrete Group förvärvar i Tyskland

Thomas Concrete Group förvärvar i Tyskland

Thomas Concrete Group förvärvar i Tyskland

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Thomas Concrete Group har förvärvat tillgångarna i företaget Massfeller Transport GmbH som producerar och levererar fabriksbetong och prefabricerade betongelement. Förvärvet har skett genom det tyska dotterbolaget Thomas Beton GmbH.

– Byggbranschen i Europa blev allt svagare under förra året. Bostadsbyggandet minskade i flera länder med över 50 procent och 2024 ser ut att bli ett utmanande år. Samtidigt är det viktigt för oss att fortsätta investera även när marknaden går ner. Massfeller Transport GmbH kompletterar vår affär med fabriksbetong och ger oss även möjlighet att bredda vårt erbjudande med vissa prefabricerade betongelement, vilket bidrar till att vi blir ännu starkare på den tyska marknaden, säger Hans Karlander, vd och koncernchef på Thomas Concrete Group.

Thomas Beton GmbH, som ingår i familjeägda Thomas Concrete Group AB, driver idag 32 fabriker för fabriksbetong i Tyskland. Förvärvet av Massfeller Transport omfattar, utöver affärsverksamheten, även mark och byggnader.

Företaget är baserat i Herschbach i västra Tyskland. Verksamheten med drygt 25 anställda kommer att drivas vidare som tidigare, men med ytterligare fokus på teknisk utveckling och ett ännu mer hållbart erbjudande till kund. Thomas Concrete Group räknar också med att uppnå samordningsvinster inom ekonomi och försäljning.

Framöver kommer familjen Massfeller att koncentrera sig på utveckling, produktion och försäljning av små Beton2Go-stationer genom Massfeller Beton2Go GmbH, för vilka företaget redan har byggt en ny produktionsanläggning i Herschbach.

– Genom det här förvärvet stärker vi vår position som specialisterna på betong och fortsätter leverera på vår långsiktiga strategi att ha produktion och försäljning i flera olika länder och därmed bättre kunna parera varierande marknadssituationer och ekonomiska förutsättningar i branschen. Vi får även bättre närvaro till våra kunder och kan stärka vår service vad gäller såväl kapacitet som logistik, avslutar Hans Karlander.

Förvärvet blev klart den 25 januari och övertagandet gäller från 1 januari 2024.

Läs mer