Drygt 50 personer samlades i onsdags i förra veckan på Mossholmens Marina på sydvästra Tjörn för att fira att byggnationen av det runda huset nu har startat. Kommunfullmäktiges ordförande Robert Mattsson (C), Peabs vd Jesper Göransson och Thomas Nilsson, som köpt en av lägenheterna i projektet, fyllde tillsammans en cylinder med havsvatten; en blinkning till husets form och närheten till havet.
Även ett ankare kastades ut från kajen för att symbolisera att Peab nu ankrat fast och blir en del av Mossholmens historia. Jesper Göransson var stolt över förtroendet från kommunen att få utveckla nya bostäder på platsen.
– Vi tar förtroendet på stort allvar och har involverat i stort sett varje del av Peabkoncernens breda expertis och kompetens i det här projektet. Här kan vi visa vår fulla potential. Vi står här nu idag, mitt i en av de svåraste byggkriserna och tar ett första spadtag för nya bostäder. Det visar på vikten av att våga ta framtidsinriktade beslut, sa Jesper Göransson.
Peab har förvärvat marken från HB Rune Johansson och Co som också driver Mossholmens Marina. Området har en fin historia och där det nya huset ska uppföras fanns tidigare en stor oljecistern.
– Vi har försökt att hitta paralleller till platsens historia. Huset kommer att vara runt och påminna lite om cisternen som tidigare stod här. Samarbetet med Ingemar och Lars-Rune Johansson här på Mossholmen har fungerat väldigt bra, deras personliga engagemang och kunskap om området har varit en stor tillgång i projektet, säger Emelia Antonsson, affärschef på Peab Bostad.
Therese Johansson är arbetschef för byggnationen och minns många utflykter till Klädesholmen som barn.
– För oss på Peab är det viktigt med den lokala förankringen, de flesta medarbetare i de här projektet kommer från Tjörn eller närliggande kommuner. Det ger oss en ökad förståelse för platsen och människorna som bor och verkar här, säger hon.
Under det första kvartalet 2027 ska huset stå färdigt och de 54 lägenheterna kan flyttas in i. Samtliga bostäder ska Svanencertifieras och uppfyller högt ställda krav på bland annat material, energiförbrukning och isolering. Även ECO-produkter kommer att användas under byggnationen, bland annat Peabs egna ECO-betong där man genom att ersätta en del av cementen med slagg kan minska betongens CO2-utsläpp med upp till 50 procent.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.