I den första fasen, som omfattar 45 miljarder kronor, kommer regeringen att kompensera företag inom sektorer som stål, cement och glas för extra kostnader när de går över till renare teknik och lämnar konventionella processer. Tysklands styrande koalition har som mål att koldioxidutsläppen ska minska med två tredjedelar fram till år 2030.
– Kontrakten ska förhandlas mellan staten och företag i energiintensiva branscher och är avsedda att kompensera för de extra kostnaderna för klimatvänliga produktionsprocesser jämfört med konventionella processer, säger energiexpert Staffan Reveman till TN.
”För detta ändamål kompenserar klimatskyddskontrakt för merkostnaderna jämfört med konventionella processer på platser där klimatvänliga produktionsprocesser ännu inte kan drivas konkurrenskraftigt – under en period på 15 år”, skriver Förbundsministeriet för ekonomi och klimatpolitik i ett pressmeddelande.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.