MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Kvastekulla griftegård och kapell är utsedd till Sveriges vackraste brutalistiska byggnad

Vackraste brutalismen utsedd

Kvastekulla griftegård och kapell är utsedd till Sveriges vackraste brutalistiska byggnad

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Betong är grant! Det menar Renoveringsraseriet som har korat Kvastekulla griftegård och kapell till Sveriges vackraste brutalistiska byggnad.

Varje år anordnar den ideella föreningen Renoveringsraseriet en tävling för att uppmärksamma landets byggnadsarv. Tidigare har man utsett bland annat den vackraste porten, balkongen och skylten.  2023 blev det dags att kora Sveriges vackraste brutalistiska byggnad.

– Brutalismen kan vara fantastisk! Det är i grunden en lekfull arkitektur som fått oförtjänt dåligt rykte, säger Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet i ett uttalande i tidningen Mitt i Göteborg.

Till vinnare utsågs Kvastekulla griftegård och kapell – en skapelse i betong och koppar i Partille utanför Göteborg, signerad arkitekterna Bengt Lundsten och Per-Mauritz Ålander. Griftegården invigdes 1959 och kapellet fyra år senare.

– Min förhoppning är att tävlingen fått fler att uppskatta brutalistiska byggnader och se skönheten i betongen. Även denna typ av byggnader förtjänar att vårdas och med tiden tror jag att de kommer uppskattas av allt fler, säger Gustav Bergström till Mitt i Göteborg.

Läs mer