MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Varvsbron vinner internationellt pris!

Redaktionen

Bakom "Redaktionen" döljer sig flera journalister. Vi använder den signaturen främst när vi tvättat pressmeddelanden eller tagit något från andra källor.

I slutet av september förra året invigdes Varvsbron i Helsingborg. Nu tilldelas bron det prestigefyllda priset Eugene C. Figg Jr. Medal.

– Det är ett viktigt erkännande av det gedigna arbete som under flera år ligger bakom designen och brobygget. Varvsbron är verkligen ett nytt landmärke i Helsingborg och jag vill passa på och ge stor eloge till arkitekten Stephen James och alla kollegor och samarbetspartners som bidragit till ett lyckat projekt, säger Marie Holmqvist, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen i Helsingborgs stad.

Det internationella bropriset är uppkallat efter Eugene C. Figg, en amerikansk ingenjör som uppförde många kända konstruktioner under sin livstid, framförallt bro- och betongbyggnader. Enligt juryn tilldelas Varvsbron priset för en enastående prestation inom brobygge som, genom vision och innovation, har blivit en ikon i Helsingborg. Prisutdelningen äger rum på The International Bridge Conference i Pittsburg i mitten av juli.

Varvsbron knyter ihop den nya stadsdelen Oceanhamnen med Helsingborgs centrum och centralstation. Bron, som tog två att bygga. väger 552 ton och är 221,5 meter lång. Den vilar på sex fundament, varav fyra på land och två i hamnbassängen. Stöden i betong på land är försedda med V-ställda stålstativ. Ljuset på bron styrs av solens upp- och nedgång genom ett astrour.

Läs mer