MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Swerock levererar vit betong till industrigolv

Vit betong från Swerock blev industrigolv

Swerock levererar vit betong till industrigolv

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Swerock har levererat cirka 1 000 kubikmeter vit betong till ett 5 500 kvadratmeter stort industrigolv hos Swegon i Kvänum. Resultatet är inte bara ett ljusare golv utan också en betong som är hårdare än normalt.

Vit betong har hittills mest använts inom prefabindustrin och till markplattor och betongmöbler. Men nu har Swerock levererat betong med vit cement som bindemedel till ett stort industrigolv hos Swegon. I blandningen ingår ytterligare tre procent vitt pigment.

– Projektet ställde höga krav på planering av leveranserna med bindemedel. För att betongen skulle behålla sin vita färg krävdes även noggrann rengöring av både blandaren och betongbilen såväl före som efter leveransen, säger Magnus Frisén, platschef på Swerocks betongfabrik i Skara.

Enligt Marcus Karlsson, fastighets- och underhållschef på Swegon Operations, valdes den vita betongen framför allt för att minska underhållskostnaderna och skapa en bättre arbetsmiljö för medarbetarna. Tack vare att betongen är ljusare kunde även antalet armaturer minskas och därmed också elförbrukningen.

– Det var många parametrar att hålla reda på men med fint samarbete mellan alla involverade blev resultatet mycket lyckat, säger Magnus Frisén.

Läs mer