MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Akin är problemlösaren nr 1

Akin Barin säljare Swerock omsdagsprofilen

Akin Barin säljare Swerock omsdagsprofilen

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Akin Barin

Bakom Akin Barins titel som säljare av betong på Swerock döljer sig mycket annat. Först och främst är han en riktig problemlösare och teknisk rådgivare. Innan Swerock var han tio år på NCC, som arbetsledare inom betong- och stomarbeten, och har därför en massa erfarenhet av gjutning att dela med sig av när kunderna hör av sig.

Dessutom är han väldigt engagerad i hur man kan utveckla nya produkter. Ofta är han ute på byggarbetsplatserna – på planerade eller oväntade besök – för att se hur kunderna jobbar med gjutningarna.

– Det är jättekul eftersom jag har gjort sådana här saker själv och kan se saker som det går att ta med till nästa projekt för att underlätta gjutningen där. Det blir ett utbyte, kunderna ger mig nya idéer och jag ger dem nya idéer, säger han.

Men expert vill han inte kalla sig, säger han med ett skratt.

– Nej, det kan man inte säga. Men jag har försöker dela med mig av min erfarenhet för att underlätta jobbet både för oss och kunden. Det vinner alla på.

Tre gånger har han också varit handledare för masterstudenter på KTH, och imponerats av hur vissa av dem brinner för betongbranschen.

Det var ett jättespännande arbete att vara handledare och få träffa nya personer med nya idéer. Jag försökte stödja dem så mycket jag kunde och ge en rättvis bild av vad det finns för möjligheter i branschen. Att de till exempel kan jobba med tekniska undersökningar eller ta fram en ny produkt. Några av studenterna var tjejer vilket inte är så vanligt i betongbranschen så det var väldigt positivt.

När han lämnar Stockholm på somrarna åker han gärna till Smögen på västkusten för att koppla av, njuta av havets delikatesser, sola, bada och fiska. Under hösten har han varit i Bodrum i Turkiet för mer än sextionde gången, men såg till att hålla sig hemma under Betonggalan. För tionde året i rad var han ordförande i juryn för Årets Betongentreprenör på Betonggalan.

– Det var en väldigt trevlig dag och spännande att lyssna på våra kandidater och sedan välja vinnaren. Det var jämna finalister så det var små marginaler som avgjorde.

Akin Barin
Ålder: 60
Bor: Hägersten, Stockholm
Familj: Singel
Kuriosa: Sedan 12 år är Akin ordförande på en liten fiskeklubb i Stockholm som arrangerar flera tävlingar och en fiskeresa till Åland varje år. ”Jag försöker komma ut så ofta jag kan för att fiska”, säger han.

Läs mer