MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Angela vill se fler tjejer i branschen

Angela Holecek på Thomas Betong

Angela Holecek på Thomas Betong

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Angela Holecek

Foto: Emelie Asplund

För Angela Holecek är jämställdhetsfrågorna viktiga. Alla ska kunna vara sig själva och komma till sin rätt. Som HR-chef på Thomas Betong är det ett av hennes prioriterade områden.

– Likt många i branschen är vi ett mansdominerat bolag. Men vi har en kvinnlig vd, en jämställd ledningsgrupp och får allt fler team med bättre sammansättning även inom produktionen, säger hon.

I Sverige har Thomas Betong 500 medarbetare, i hela koncernen 2 300. Förutom att Angela arbetar med det svenska bolaget håller hon ihop HR-frågorna i alla verksamheterna. Varje gång som hon är med och rekryterar processoperatörer eller betongbilförare är ansökningarna från killar i absolut majoritet, berättar hon.

– Det är upp till oss att vara ihärdiga och leta vidare för att hitta tjejerna. Utmaningen är bara att många tjejer inte ens tänker på att de kan jobba på till exempel en prefab-fabrik, det finns inte med på deras radar. Så vi har försökt att göra filmer och nå ut med budskapet att det är som vilket annat jobb som helst, du kan lära dig det.

Tidigare kunde hon få höra ”äh, det där tror vi inte riktigt på” eller ”hur ska det där gå till” när hon ville rekrytera tjejer till branschen. Idag är det andra tongångar.

– Det börjar bli mer självklart för folk att tjejer kör betongbil eller jobbar på en prefab-fabrik. Idag finns det inte något jobb som vem som helst med god fysik inte klarar av.

Forskning som gjorts visar att en blandad grupp ofta har en högre kreativ nivå än en enhetlig motsvarighet. Att få in lite olika perspektiv på saker och ting gör helt enkelt jobbet roligare. Angela kan intyga att det stämmer.

– Ja, de team hos oss som har fått in fler tjejer märker att det blir en goare stämning i gruppen. Alla skärper sig också lite grann.

I våras fick Angela frågan om hon ville sitta med i juryn för Årets jämställdhetspris. Hon svarade ja direkt, utan någon betänketid.

Det känns viktigt att engagera sig. På det här sättet ökar också mina egna perspektiv. Jag har ju haft förmånen att ta del av alla nomineringar och det har varit ett sätt för mig att hitta inspiration och visa att jämställdhetsfrågan är viktig.

Angela Holecek
Ålder: 52 år
Bor: Göteborg
Familj: Man och två barn
Bakgrund: Innan Thomas Betong jobbade Angela som konsult med förändringfrågor i flera år. Bland annat stöttade hon teamet på Göteborgs Stad som förberedde det gigantiska infrastrukturprojektet Västlänken i Göteborg.
Kuriosa: Angela har bott några veckor med indianer i Amazonas djungel i Ecuador. Sådant ger perspektiv på livet, säger hon.

Läs mer