MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

David gillar pulsen i att bygga högt

David Salekärr på Sernele är biträdande platsansvarig vid Karlatornet

David Salekärr på Sernele är biträdande platsansvarig vid Karlatornet

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: David Salekärr.

rpt

David Salekärr är biträdande platschef på Serneke. I våras nominerades han till Årets betongentreprenör för sina insatser kring uppförandet av betongstommen i Nordens högsta hus, Karlatornet i Göteborg.

– Det känns jätteroligt! Men jag ser mig bara som en representant för alla som har varit med, projektet har sysselsatt hur många personer som helst. Jag är bara en liten del av ett stort lag som har fått lära sig att bygga skyskrapa, säger han.

När vi ringer upp har David precis klivit ur hissen i Karlatornet efter att ha hälsat på sin nyinflyttade kollega på våning 23. För en vecka sedan blev det dags för de första köparna att ta sina lägenheter i besittning. Men för sin egen del trivs David bäst i eget hus långt bort från storstaden.

– Det är lite speciellt för här är jag med och bygger kanske det mest urbana projektet som har funnits i Sverige, men själv bor jag helst ute på landet med en trädgård där jag kan gå runt och påta i jorden.

Under de sex år som han har varit med i Karlatornprojektet har David ansvarat för alla tekniska lösningar för stomme och temporära lösningar.

– Det här är det mest komplicerade som jag och mina kollegor någonsin har gjort. Men det är utan tvekan det roligaste som jag har varit med om jobbmässsigt, jag älskar den här byggnaden. Jag gillar också tempot och pulsen som finns i ett sådant här projekt.

Vad har varit tuffast?

– Som alltid med skyskrapor är logistiken en utmaning, allt material ska ju upp, i vårt fall ända upp till 250 meter. Man behöver också jobba stenhårt med att optimera geometrierna så att det blir så mycket säljbar yta som möjligt. Det gör att stommen är väldigt slimmad vilket kräver en hög mängd armering per kubikmeter betong.

Alla konstruktionslösningar har utvecklats i samarbete mellan entreprenör och konstruktörer, förklarar David som har ägnat mycket tid åt att klura över nya metoder och åtgärder.

Har du lyckats stänga av tankarna på lediga kvällar och helger?

– Nej, det kan min fru vittna om! Men om jag får frågan om ett liknande projekt är risken stor att jag tackar ja, man är nog lite galen!

David Salekärr

Ålder: 40 år

Bor: Utanför Kungälv men är född och uppvuxen i Göteborg. ”Jag har gift in mig i Kungälv.”

Familj: Fru och två barn

Kuriosa: David är en riktig nörd när det gäller allt som har med betong, konstruktioner och skyskrapor att göra. Och så har han byggt ett klättergym i källaren hemma.

Inflytt i Karlatornet

Spektakulärt höghus nominerat till Årets Bygge(Öppnas i en ny webbläsarflik)

Läs mer