MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Långt och högt gäller för Gustav

Gustav Söderlund årets konstruktör

Gustav Söderlund årets konstruktör

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Gustav Söderlund

Ända sedan Gustav Söderlund var liten pojke har han varit fascinerad av höghus. Därför var det inte så konstigt att han valde att skriva om hur höga hus rör sig i vinden när det blev dags för exarbetet på Chalmers. Direkt efter studierna blev anställd på PE Teknik och Arkitektur – och gled in som på ett bananskal i projektet Hotel Draken i Göteborg.

– I så här stora projekt är det inte alltid självklart att man är med från början till slut, man kanske hoppar över till ett annat projekt eller byter företag. Men jag har varit med hela vägen och det är väldigt roligt, jag känner till de flesta delarna i huset, säger Gustav nöjt.

Med sina 104 meter och 33 våningar är Hotel Draken Göteborgs högsta hotellbyggnad.  Att konstruera ett så högt hus som ska klara vindlasterna är inte det enklaste. Framför allt inte när det ska stå med fötterna i göteborgsleran.

– Vi hade dessutom en väldig begränsad yta att jobba på vilket innebar att vi inte kunde slå ner sneda pålar som man annars gör för att ta hand om vindlasten. Så vi fick räkna på hur vi skulle kunna ta upp den i raka pålar.  Det blir väldigt speciella förutsättningar när man bygger på lera som i Göteborg.

Numera har Gustav både en statyett och ett diplom hemma för sina insatser i projektet. På Betonggalan i oktober blev han nämligen utsedd till inte mindre än årets konstruktör.

– Jag hade absolut inte förväntat mig att bli nominerad men det var en gammal kollega som anmälde mig. Så honom måste jag bjuda på en öl framöver.

 Så fort hotellet var klart kastade Gustav sig in i nästa projekt – ett lika högt hus som ska byggas på den nya halvön bakom hotellet. Är det bara höga hus som gäller nu?

– Jag tycker det är jätteroligt med de frågeställningar som man ställs inför när man bygger högt. Men egentligen kan jag hitta utmaningar i alla typer av projekt. Det enda är väl att höghus ser lite häftigare ut när de är färdiga.

När Gustav började på PE blev det starten till ett nytt liv på mer än ett sätt. Från att aldrig ha löptränat började han springa flera dagar i veckan och är idag långdistanslöpare. Tidigare har han sprungit Vasaloppet och nästa år är målet otroliga 100 kilometer på en och samma dag, dessutom på kuperad mark uppe i fjällen.

– Det är min plan och om jag säger det nu måste jag göra det, även om jag vet hur jag kommer lida. Jag räknar med att det kommer ta 16 till 17 timmar, men jag tycker det är en härlig känsla att vara ute och springa långt och länge.

Gustav Söderlund
Ålder: 32
Bor: Göteborg
Kuriosa: Gustav är uppvuxen i Hudiksvall och hamnade, som han själv säger, av en tillfällighet i Göteborg. Nu står han och väger om han ska flytta norrut igen på grund av vädret. ”Jag har lite svårt för vintrarna här, jag gillar att åka skidor och saknar krispiga vintrar mer och mer. Det är min största konflikt med Göteborg, annars trivs jag jättebra.”

Läs mer