MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Magnus går på djupet

Magnus Döse forskar i betong

Magnus Döse forskar i betong

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Magnus Döse

Som berggrundsgeolog är Magnus Döse van vid att gå på djupet. Under inte mindre än tio år har han forskat och blev ganska nyligen klar med sin doktorsavhandling på KTH. Nu är han nominerad till Årets betongforskare och kommer till Betonggalan den 12 oktober för att berätta om sin avhandling. Vad den handlar om? Jo, sambandet mellan joniserande strålning i form av radongas och alternativa bindemedel i betong.

Utan att överdriva skulle man kunna säga att Magnus är bindemedelsexpert. Under flera år på Rise studerade han vilka alternativ som gifter sig bäst med bergmaterialet. I sin avhandling har han gått ett steg längre och undersökt hur det går att minska strålningen av radon från ballasten i betong.  Faran med radongas som avger strålning är att den samåker med små partiklar som sätter sig i våra lungor. Det kan i sin tur kan leda till lungcancer.

– Jag ville visa hur mycket vi kan påverka radongashalten genom att mixtra med olika bindemedel. Om vi vet hur de reagerar kan industrin redan i produktionsskedet uppnå en hög kvalitet ur radonsynpunkt, vilket är avgörande för allas vår hälsa och hygien i inomhusmiljö.

Men hur kom Magnus överhuvudtaget in på betong?

– Betong finns ju inte bara husbyggen utan i konstruktioner överallt. Har man väl kommit in på området kan man fortsätta hur länge som helst. De sista åren på Rise hade jag uteslutande betonguppdrag och de bara ökade i omfattning för varje år, säger han.

Sedan ett kort tag tillbaka jobbar Magnus som teknisk specialist på Swerock med bland annat cirkularitet, det vill säga att inget ska kasseras utan återanvändas.

Idag genomsyras hela industrin av att målet att sänka koldioxidutsläppen och då vill vi återanvända alla material så mycket som möjligt. Men innan en produkt, som till exempel betong, används igen måste vi säkerställa att den inte innebär några hälso- eller miljörisker.

Magnus Döse
Ålder: 52
Bor: Göteborg
Familj: Fru och tre barn
Bakgrund: Magnus har även skrivit en rapport om joniserad strålning om gammastrålning i betong.
Kuriosa: I garaget har Magnus en vacker Dodge Durango med V8. Motorn låter otroligt vackert tycker han. Men av miljöskäl är bilen under vilofas.

Läs mer