MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Michael Larsson är koncernchef på Linotol

Michael växlar upp med ny huvudägare

Michael Larsson är koncernchef på Linotol

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Intresset för golv väcktes hos Linotols koncernchef Michael Larsson när han drev ett par större städbolag. Ofta såg han vackra golvbeläggningar i naturmaterial som tilltalade honom estetiskt. Men idag handlar det mest mest om slitstarka ytor i lager- och logistikhallar.

– Ja, jag har jobbat mig ner från toppen av golv till den där gråa massan som kallas för betong, säger han skämtsamt.

Under 2023 har Michael Larsson firat tioårsjubileum som koncernchef på golvläggarföretaget Linotol. Nyligen såldes stora delar av företaget som har funnits ända sedan 1929 till Accent Equity. Den nya huvudägarens mål är att ta marknadsandelar i hela Skandinavien och för Michaels del innebär det ett ännu bredare ansvar än innan. Fortfarande dröjer det innan han kan börja dra sig tillbaka.

– Jag får snarare växla upp. Men de nya ägarna har ett antal uppsatta mål och när jag nått dem är det kanske dags att kliva av. Det får tiden utvisa.

Nyligen gav sig Linotol också in på ett nytt affärsområde – armerad betong inom infrastruktursektorn, som innebär lite tyngre jobb. Men hjärtat i verksamheten är fortfarande betonggolv. Och bakom varje färdigt jobb ligger ett riktigt hantverk.

– Man måste ha koll på en mängd parametrar för att det ska bli ett lyckat utförande. Bland annat handlar det om vilken betong man ska använda, hur man ska armera och om sprickviddskontroller.

Ofta gjuter företaget stora ytor på upp till 1 600 kvadratmeter varje dag. Tjockleken får inte skilja mer än två till tre millimeter på hela golvet så snacka om precision.

– Ja, det gäller att alla som jobbar med det här vet vad de håller på med.

Flera gånger har Michael uppmärksammats för sitt framgångsrika sätt att driva företaget. Senast var 2020 när han blev årets företagare i Norrköping och gick vidare till regionfinalen. Men, betonar han, för hans egen del har det alltid känts viktigare att lägga fokus på företaget än på den här typen av tävlingar.

– Att driva företag är ju heller inte någon enmansshow. Uppmärksamheten som jag har fått beror ju på att jag har många extremt duktiga medarbetare.

Lite tävlingsbenägen är han ändå – när det gäller golf. Runt Norrköping finns tre golfbanor och han spelar gärna på banor utomlands. Med sju i handikapp ligger han långt under snittet för en medelspelare.

– Men jag är på väg uppåt, jag börjar bli gammal nu, säger han och skrattar.

 

Michael Larsson
Ålder: 59
Bor: I Norrköping
Familj: Hustru och tre barn
Bakgrund: Michael har drivit både flera städbolag och golvföretag innan han började på Linotol 2013.
Kuriosa: När Michael pensioneras vet han vart han ska dra sig tillbaka: till sitt hus i Spanien som han och en kompis håller på att bygga tillsammans. De har också ett husprojekt på gång i Rumänien som de ska sälja när det är klart.

 

Läs mer