MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Rebecka är ung & tung

Rebecka Romin på Peab vann Ung & Tung

Rebecka Romin på Peab vann Ung & Tung

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Rebecka Romin

På Betonggalan i mitten av oktober fick Rebecka Romin kliva upp på scenen och ta emot ett av de finaste priserna – årets Ung & Tung. Under ett par veckor efteråt strömmade det in gratulationer från kollegor och vänner, även från folk hon inte känner.

– Alla har varit så himla peppande och jag har fått en massa fina meddelanden. Jag är annars inte så bra på att fira saker, men det här priset var jättekul, säger hon.

Rebecka är entreprenadingenjör på Peab. Att hon vann beror på att hon förutom sina vanliga arbetsuppgifter lägger en massa tid på och brinner för att få unga, med fokus på tjejer, att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. För det var nämligen när Rebecka själv kom ut på en byggarbetsplats för första gången som hon kände att hon hade hittat hem.

– Jag hade testat en massa olika saker innan för att se var jag passade in någonstans och här kände jag direkt att jag både skulle kunna få många utmaningar och utvecklas mycket. Dessutom var människorna som jobbade där otroligt trevliga, berättar hon.

Tvärt emot vad man skulle kunna tro, när det kommer en ung och oerfaren tjej till en mansdominerad arbetsplats, fick hon en massa stöttning av de nya kollegorna.

– De var väldigt måna om att förklara och hjälpa till. Det kan också bero på att jag var så nyfiken, jag ställde frågor om allt och var intresserad av vad de gjorde, och det brukar gubbar tycka är kul, skrattar hon och tillägger:

– Nä, men jag har faktiskt känt mig väl mottagen på alla de ställen som jag har varit på. Trivseln är hög och det blir ju väldigt roligt att jobba då.

Sedan hon började på Peab drygt sex år tillbaka har hon alltså haft som mission att få fler att hitta hem, precis som hon själv gjorde. Det hela startade med att hon och en kollega läste om IGEday – en dag om året då tjejer eller icke-binära på 13–19 år får testa på livet som ingenjör ute på en arbetsplats i Sverige.

– Vi nappade och började köra de dagarna tillsammans. Vi tar med deltagarna ut på våra byggarbetsplatser och deras reaktioner brukar vara väldigt positiva. De är ofta förvånade över att det finns så många olika roller i ett byggprojekt och många säger att de skulle kunna tänka sig att jobba med det här som vuxna, förklarar Rebecka entusiastiskt.

Som ringar på vattnet har det ena sedan lett till det det andra. På högskolornas arbetsmarknadsdagar står Rebecka där och pratar med studenterna. Hon är också med och driver Peabs kvinnliga nätverk, dessutom har hon rollen som både ambassadör och mentor för Peabs ettåriga lärlingsprogram för tjejer, Byggåret. Hon blir också inbjuden till olika forum för att berätta hur Peab jobbar med att få folk till branschen.

– Det bästa är att jag får göra allt det här på arbetstid, det är superkul!

På frågan om hon alls hinner med någon fritid skrattar Rebecka. Helst har hon flera saker på gång samtidigt och gillar att testa nytt.

– Jag har upptäckt att jag inte kan hålla på med bara en grej utan jag måste göra många grejer. Det är bara att acceptera och jag tycker det är skitkul.

Men det finns också stunder som har ett stort allvar i sig. Som volontär i organisationen Maskrosbarn chattar hon med barn till föräldrar som lider av psykisk ohälsa, missbruksproblem eller utsätter barnet för våld eller sexuella övergrepp.

– Det handlar om att finnas till och vara ett stöd för de barn som känner att de vill prata med någon. Det kan vara väldigt tungt men jag får i min tur stöd från organisationen i hur jag ska agera och hantera det som jag får höra.

Rebecka Romin
Ålder: 29 år
Bor: Midsommarkransen, Stockholm
Bakgrund: Rebecka har läst till byggnadsingenjör med inriktning på produktion och även ekonomi. Under studietiden jobbade hon på Veidekke.
Kuriosa: Rebecka gillar drönarfotografering och tar helst bilder ute i naturen. ”Det är så otroligt avkopplande, och jag känner att det här är något som jag är bra på. En del vänner vill ha till posters, men jag sitter också på en massa bilder som ingen har sett. En del lägger jag upp anonymt på Instagram.”

Läs mer