MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Robert jagar både älg och tid

Robert Lundström är veckans onsdagsprofil

Robert Lundström på Sveab är veckans onsdagsprofil

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Robert Lundström

Robert Lundström är arbetschef sedan 20 år på Sveab. På fritiden jagar han, föder upp hundar och renoverar gamla bilar. Fullt upp alltså! Men så erkänner han också att livet inte alltid går ihop.

– Det finns gott om ont om tid som jag brukar säga, konstaterar han.

Just i år har han ägnat sig mindre än vanligt åt sina amerikanska bilar. I garaget står två juveler; en Chrysler 55 och en bubbla från 1965. Som kronan på verket har han också en Erskine Roadster från 1927. Dessutom är två Mustang Mach-1 på ingång.

Jag har haft det här intresset länge och började samla för tio år sedan. Alla bilarna är köpta i Sverige, två av dem från min svärfar, berättar han.

Istället har han valt att ägna mer tid åt jakten. För några veckor sedan var det premiär för älgjakten – men så kom Betonggalan emellan och då fick han tillfälligt lägga geväret på hyllan. Men snart ska han ut i skogen igen.

– Man går ju inte bara ut för att skjuta utan det är ett bra sätt att stressa av på. Det blir så lugnt när man sitter helt själv ute i ett jakttorn i skogen. Man stänger av mobiltelefonen och fokuserar bara på naturen, det är som balsam för själen.

Förutom älg blir det rådjur och allt annat som är tillåtet att jaga i Sverige. Skjuter han fåglar också, undrar Betongvärlden.

– Nja, i så fall blir det gåsjakt i Danmark. Det är faktiskt svårare än man tror för gässen har en otroligt bra syn.

Årets Betonggala var raka motsatsen till lugnet i skogen. Först blev det inspelning av ett avsnitt för Studio Betong. Som medlem i juryn för Årets Betongentreprenör lyssnade han därefter på de nominerades presentationer. Ovanpå det blev det överläggning med juryn, och eftersom Sveab sponsrar priset fick Robert även äran att gå upp på scen och dela ut det till vinnaren.

Det var en hektisk dag och det är andra året som vi sponsrar det här viktiga priset. Vi kommer även göra det nästa år, vad vore Hollywood utan en Oscar?

2015 stod han själv på scenen som mottagare av diplom och stayett. Då hade han ansvarat för renoveringen av skorstenen i Henriksdal, som hade spruckit och stod på fyra skärvor av sönderrostat armeringsjärn.

– Ända sedan jag fick mitt första platschefsjobb i början av 90-talet har jag hållit på med speciella projekt, det är vad jag helst vill jobba med, säger Robert.

Robert Lundström
Ålder: 57
Bor: Saltsjö-Boo i Nacka
Familj: Fru, en utflugen son och ett helt gäng hundar
Bakgrund: Robert började i branschen som snickare och håltagare i mitten av 80-talet. Några år senare fick han sin första arbetsledarroll på Skanska för att senare gå över till Hallström och Nisse. I april nästa år firar han 20-årsjubileum på Sveab.
Kuriosa: Just nu har Robert och hans fru ”bara” fyra vuxna hundar. Men som uppfödare av rasen Rhodesian ridgeback, afrikansk lejonhund, kan de ha upp till tolv valpar hemma.

Läs mer