Onsdagsprofilen: Tony Hammar
Tony Hammar har gått den långa vägen – redan som 17-åring började han jobba i byggbranschen. För tre år sedan vann han pris som Årets betongentreprenör. Diplomet hängde han upp på väggen bakom datorn på hemmakontoret.
– Jag ser det när jag sitter med pappersarbetet, säger han och skrattar.
Vid prisutdelningen på Betonggalan hade han precis avslutat betongarbetet i ett av de största ombyggnadsprojekten i Stockholms city i modern tid, de så kallade Sergelhusen. Bland dem ingick den uppmärksammade paviljongen med platsgjuten röd betong som står som ett stadigt riktmärke vid Sergels Torg.
– Det var ett utmanande betongprojekt både vad det gäller att planera och utföra. Mycket tack vare att vi var ett bra gäng som jobbade tillsammans fick vi ihop allt. Men det var lite omtumlande att jag vann, det hade jag inte förväntat mig.
När han utförde projektet i Stockholms innerstad var han anställd som platschef på anläggningsföretaget Frijo. Nu driver han sedan fyra år Silfverhammar Bygg och Entreprenad AB och har haft fullt upp ända från start.
– Ja, övergången från anställd till att driva eget har varit smidig. Fördelen med att vara egen är att man får ta ansvar för helheten och själv styra hur man vill utföra arbetet.
Som att det inte räckte med uppmärksamheten 2020 har han nyligen varit med och gjutit i ett annat prestigefullt projekt, Kvarteret Forskaren, som ska bli ett världsledande life science center i Stockholm. Precis som med den röda paviljongen är det ett hus som kommer att synas, menar Tony.
– Det kommer också bli ett landmärke och har varit ett roligt projekt. Men kåken är rund vilket gjorde betongarbetena lite extra komplicerade. Eller, äsch, man följer bara handlingarna och kör på, avslutar han.
Tony Hammar
Ålder: 54
Bor: Värmdö
Familj: Sambo och två små barn plus ett vuxet barn
Kuriosa: Jobbade som snickare i drygt femton år. ”Jag älskade det men kroppen började bli sliten och så kändes det bra att gå vidare. Det är en tillfredsställelse i att utvecklas, sadla om att lära sig nya saker.”
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.