MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow

Träningen gör att Andreas orkar

Andreas Thorelund veckans onsdagsprofil

Andreas Thorelund veckans onsdagsprofil

Paula Isaksson

Paula Isaksson har frilansat som journalist sedan slutet av 90-talet. Hennes specialområde är samhällsbyggnad med inriktning på byggnadsteknik, arkitektur och stadsplanering. Hon skriver också om energifrågor. På fritiden tragglar hon italienska glosor och drömmer om ett liv bland olivträd och vinstockar.

Onsdagsprofilen: Andreas Thorelund.

Säg ”mobil betongfabrik” till Andreas Thorelund och räkna med att han skiner upp och nickar entusiastiskt med huvudet.

– Sedan jag började jobba med mobila betongfabriker finns det inget annat som jag brinner för lika mycket. Tänk hur mycket koldioxid man sparar på att tillverka betongen på plats istället för att transportera den från en betongfabrik som kan ligga tio mil bort, säger han.

Andreas är ägare och vd på Thorelund Consulting som erbjuder produkter och tjänster inom betongillverkning. De senaste åren har gått över förväntan bra så nu har han utökat från två till fyra anställda och räknar med att behöva rekrytera igen under nästa år. Trots lågkonjunktur trillar jobben in.

– Nästa år ser galet ljust ut så det är jättekul. Vi har nästan bara specialprojekt och det är på det sättet som vi har klarat oss så bra.

Spanien, Tyskland, Turkiet, USA och Italien … Uppdragen finns över hela världen vilket gör att Andreas reser ”sanslöst mycket”. Men fokus är först och främst på Sverige och övriga Norden. Ena dagen är han i Gällivare, nästa i Norge och den tredje kan han vara i Istanbul.

– Innan pandemin var vi borta mer än hemma så när covid kom tänkte jag att det var lika bra att lägga ner. Men istället fick vi en skjuts framåt, berättar han och verkar fortfarande överraskad.

Sedan fyra år är Andreas ordförande i Svenska mobilbetongföreningen som försöker få ut budskapet om fördelarna med mobila betongfabriker. Men fortfarande är betongbranschen väldigt konservativ och många vill göra som de alltid har gjort, förklarar han.

– Idag finns det ju mobila krossverk så där har man fattat att man inte kan låsa fast sig i en täkt i all tid och evighet. Även asfaltstillverkarna kör mobilt så det är bara betongbranschen kvar. Men nu har vi faktiskt börjat höra att vi kanske inte har haft så fel. Överhuvudtaget har det hänt enormt mycket inom betongtillverkning den senaste tiden.

Som för många egenföretagare kan stressen och arbetsbelastningen bli lite väl hög ibland. Men då har Andreas ett eget knep som han alltid tar till – träning. Om det inte vore för den hade han aldrig orkat med att jobba som han gör, förklarar han.

– Träningskläderna är med vart jag än reser. Om jag bara får skingra tankarna en stund så känner jag mig mycket piggare efteråt. Ju jävligare dagar desto viktigare är det att träna har jag märkt. Det är mitt motto och har räddat mitt liv flera gånger.

Andreas Thorelund
Ålder: 43
Bor: Alingsås
Familj: Fru och två barn
Bakgrund: Andreas har varit ”fast i betongträsket sedan 2002” som han själv uttrycker det. Då blev han anställd på Betongindustri och några år senare började han jobba med mobila betongfabriker. 2014 startade han Thorelund Consulting.
Kuriosa: En dag ska Andreas bo i ett egenbyggt hus av betong. Frågan är bara när detta kommer ske och var huset ska stå!

Läs mer