MEST LÄSTA I MÅNADEN

FLER ARTIKLAR arrow
Heidelberg Materials Precast Contiga har tagit ett stort steg framåt inom byggbranschen med sin nyskapande hybridväggsteknik.

Hybridelementet har kommit till Sverige

Heidelberg Materials Precast Contiga har tagit ett stort steg framåt inom byggbranschen med sin nyskapande hybridväggsteknik.

Roger Andersson

Roger Andersson

Roger Andersson har varit chefredaktör för Tidskriften Betong mellan 2004-2021. Han har även varit sportjournalist, informationschef, utbildad till undersköterska och lastat väskor på Arlanda. Drömmer om att göra ett samhällsbyggnadsevent i Globen.

Heidelberg Materials Precast Contiga har tagit ett stort steg framåt inom byggbranschen med sin nyskapande hybridväggsteknik. Denna teknologi, utvecklad i samarbete med Metsä Wood, kombinerar trä och betong för att skapa väggelement som inte bara är mer miljövänliga utan också ekonomiskt fördelaktiga.

Till skillnad från traditionella betongelement är dessa hybridväggar lättare och har upp till 30–35 procent lägre klimatpåverkan. Dessutom möjliggör den lägre vikten för transport av fler element per last, vilket minskar koldioxidutsläppen ytterligare.

En av de mest spännande fördelarna med hybridväggen är dess mångsidighet. Den kan anpassas för att passa olika projekt, från små till stora byggnader. Dessutom möjliggör den förbättrade isoleringen och minskade tjockleken på väggelementen att mer yta kan utnyttjas invändigt.

Heidelberg Materials Precast Contiga har anpassat och förfinat tekniken för att passa de lokala förhållandena och kraven. Med ökad efterfrågan på klimatsmarta lösningar inom byggsektorn ser företaget hybridväggarna som ett värdefullt komplement till deras befintliga produktportfölj.

Utvecklingen av hybridväggarna har inte varit utan utmaningar. Att kombinera trä och betong kräver noggrann planering och expertis för att säkerställa hållbarheten och funktionaliteten hos de färdiga elementen. Trots detta har Heidelberg Materials Precast Contiga framgångsrikt övervunnit dessa hinder och skapat en produkt som inte bara är effektiv utan också praktisk att använda.

En annan aktör på marknaden, Heda, har också gjort  framsteg inom hybridteknologin genom att erbjuda lägenhetsskiljande hybridbjälklag av trä och betong. Deras produkter har redan visat sig vara en framgång i olika byggprojekt runt om i landet.

Läs mer