Till skillnad från traditionella betongelement är dessa hybridväggar lättare och har upp till 30–35 procent lägre klimatpåverkan. Dessutom möjliggör den lägre vikten för transport av fler element per last, vilket minskar koldioxidutsläppen ytterligare.
En av de mest spännande fördelarna med hybridväggen är dess mångsidighet. Den kan anpassas för att passa olika projekt, från små till stora byggnader. Dessutom möjliggör den förbättrade isoleringen och minskade tjockleken på väggelementen att mer yta kan utnyttjas invändigt.
Heidelberg Materials Precast Contiga har anpassat och förfinat tekniken för att passa de lokala förhållandena och kraven. Med ökad efterfrågan på klimatsmarta lösningar inom byggsektorn ser företaget hybridväggarna som ett värdefullt komplement till deras befintliga produktportfölj.
Utvecklingen av hybridväggarna har inte varit utan utmaningar. Att kombinera trä och betong kräver noggrann planering och expertis för att säkerställa hållbarheten och funktionaliteten hos de färdiga elementen. Trots detta har Heidelberg Materials Precast Contiga framgångsrikt övervunnit dessa hinder och skapat en produkt som inte bara är effektiv utan också praktisk att använda.
En annan aktör på marknaden, Heda, har också gjort framsteg inom hybridteknologin genom att erbjuda lägenhetsskiljande hybridbjälklag av trä och betong. Deras produkter har redan visat sig vara en framgång i olika byggprojekt runt om i landet.
Att använda kasserade glasflaskor (SGB) som ersättning för naturlig finkornig ballast (NFA) vid tillverkning av skumbetong (FC) har blivit en potentiell hållbar byggmetod. Istället för att lägga flaskorna på deponi kan man finmala glaset och ersätta sand.
Betolar har beviljats ett patent i Finland för en accelerator utvecklad för den standardiserade cementblandningen CEM III/B.
Under 2023 upphandlade offentliga sektorn husbyggnationer från byggentreprenörer till ett värde av 65 miljarder kronor. Det är en ökning med nio procent jämfört med föregående år.